Новини
Хазартът внася 400 млн. лева в хазната
image1

Румен Йорданов, зам.-председател на Българската асоциация за хазартни и развлекателни игри пред журналистът на вестник Труд - Емил Петров:

- Г-н Йорданов, лидерът на ДСБ Иван Костов поиска забрана за хазарта в България и обяви, че ще води лична битка за постигането на тази цел. Вие какво мислите за това?

- В Европейския съюз няма държава, която да е забранила хазарта. Напротив, въведени са точни и ясни правила за регламентирането му, както е и в България. Хазартът е дейност, която носи сериозни приходи в бюджета на всяка държава и е естествена част от европейския и световния развлекателен бизнес.

Защо Костов трябва да ангажира правителството, парламента и обществото с личната си битка? В условията на икономическа криза един макроикономист трябва да мисли как да помогне на страната да излезе от криза и как да увеличи приходите в бюджета. Освен това ефективността от забраната на хазарта е нереална, защото на един клик разстояние в интернет стоят над 40 000 незаконни сайтове за залози.

- Защо според вас той подема такава кампания?

- Обикновено когато някой толкова ревностно иска да дестабилизира един напълно легален бизнес, защитава интересите на чуждестранни интернет компании, които оперират незаконно на територията на България. Щом води лична битка, следователно зад това стоят лични интереси.

- Например?

- Не мога да кажа, сигурно става въпрос за мощни интернет хазартни оператори. В крайна сметка те разполагат с огромни средства, имат много силни позиции и тенденциозно създават нагласа срещу законния хазарт, и то не само в България. Чрез компрометиране на легалния хазарт и формиране на негативно обществено мнение очевидно се цели незаконните хазартните интернет услуги да нямат конкуренция и да стават все по-атрактивни и достъпни.

По данни на ГДБОП оборотът на нелегалните хазартни оператори за 2007 г. в България е около 700 млн. лв., а през 2008 г. е надхвърлил 1,2 млрд. лева. Всяка година тази сума нараства с 20% до 40%. Така държавният бюджет губи от неплатени данъци за 2008 г. над 120 млн. лв., като за 2009 г. най-вероятно тази сума ще надвиши 160 млн. лева. А национален капитал от 1,2 млрд. лв. изтича от България.

- Хазартът често е критикуван, че е свързан с пране на пари. Как ще коментирате това?

- В България хазартът може би е най-контролираният бизнес. Сървърите на организаторите на залагания върху резултати на спортни състезания, тото и лото игри и случайни събития са свързани директно с Националната агенция по приходите. За операторите на другите хазартни дейности са въведени всекидневни и ежемесечни отчети, в които се посочват постъпилите и изплатените суми.

Компаниите се проверяват всекидневно от Държавната комисия по хазарта, НАП, МВР и дирекция “Финансово разузнаване”.

Това гарантира пълната прозрачност на игралния бизнес и изключва прането на пари.

- Какъв е приносът на хазарта за икономиката ни?

- Хазартът е нормална стопанска дейност. Той е част от формите на забавление в съвременния модерен свят. За 2008 г. от хазарт в бюджета ни са постъпили общо 400 млн. лв.

- 112 млн. лв. от корпоративен данък, 270 млн. лв. от непреки налози и 5,6 млн. лв. от такси. Малко пари ли са това?

- Освен данъчни приходи по цял свят хазартът подпомага развитието на туристическата индустрия, само си помислете за Лас Вегас, Монако или Макао. У нас в сектора са заети между 60 000 и 80 000 млади и високо квалифицирани специалисти.

За разлика от легалния хазарт нелегалният източва огромни средства от държавата и се контролира само от криминални структури.

- Скоро предстои второто четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), където е залегнала единна ставка от 12% върху приходите за всички хазартни оператори. Как ще коментирате увеличаването на ставката?

- Няма друг бизнес в България, който да плаща толкова висок данък. Тези 12% се изплащат върху постъпленията от залози, без да се отчитат изплатените печалби и разходите на организаторите. Което е равносилно на 60% корпоративен данък.

- Има предложение за увеличение на ставките в игралните съоръжения със 70%. Какъв ще бъде ефектът от това?

- Още първите 6 месеца на 2010 г. хазартните оператори ще намалят броя на игралните съоръжения, с които се оперира. Това ще доведе до допълнително спадане на приходите в бюджета. През 2009 г. вече са излезли от употреба 4000 игрални автомата. Новото увеличение допълнително ще засегне и търговската дейност на вносители и производители на игрално оборудване. В заключение искам да кажа, че всички мерки, свързани със забрана на хазарта в България и увеличаване на данъка, водят до криминализиране на дейността, закриване на работни места и съществено намаляване на приходите в бюджета.

  • Facebook
  • Twitter
  • Epay
  • Easypay
  • Bank Transfer
  • Credit card
© 2006-2017 Евробет ООД.
Всички права запазени.
18