ЕВРОБЕТ връчва награда за българско изкуство

Компанията организатор на игри на късмета ЕВРОБЕТ, която традиционно подпомага българската култура обяви намеренията си да връчва награда за българско изкуство.

Наградата ще се присъжда всяка година, а за първи път това ще се случи на церемонията по връчване на наградите за съвременно българско кино и първият неин носител ще бъде човек, избрал за свое поприще седмото изкуство.

Независимо жури, в което има представители на изкуството, както и обществено ангажирани личности, ще посочат творбата, която да бъде откроена. Тази година в журито влизат: доц. Татяна Буруджиева, преподавател в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, режисьорът Чавдар Гагов, писателката Силвия Томова и управителят на ЕВРОБЕТ Олга Тодорова. Те ще изгледат всички филми от състезателната програма и ще посочат един от тях, който ще получи наградата „ЕВРОБЕТ”.

Самата награда в момента се подготвя от именития скулптор доц. д-р Евгени Велев, който има нелеката задача да съчетае символиката на съвкупност от значими духовни ценности и да ги превъплъти в една пластика.

Целта на наградата „ЕВРОБЕТ” е да открои и насърчи съвременен български творец, да му даде кураж да отстоява своя почерк, без значение дали става дума за кино, театър, литература, музика или друго.